Eksantrik preslerin olmazsa olmazlarından olan pres emniyet sigortaları fiziksel zararların önüne geçmek için kullanılmaktadır. Pres kilitlenmesi dediğimiz olayların sonucunda fiziksel zararları görebilmekteyiz. Pres üzerine montaj edilmiş kalıbın kilitlenmesini de ifade etmektedir. Koç ve tabla arasında bulunan kalıbın yanlış ayarlamalar neticesinde daha fazla kapanmaya zorlanması ile oluşmaktadır. Kalıp daha fazla kapanamayacağı için presin dönme hareketini zorlayarak presin durmasına kadar yol açabilmektedir. Bunun başlıca nedeni ise presi reglaj yani slayt ayarını yapan operatörlerden kaynaklanmaktadır. Setup ayarlarını yaparken sık olarak karşılaşmaktayız. Yanlış reglaj ayarı, yanlış kurs ayarı gibi etkenlerdir. Bir başka etken ise pres ile parça basan operatörden kaynaklanabilmektedir. Kalıp içerisine bir iş parçasından fazla koyulması yine presin alt konumu geçememesini ve kilitlenmesini yol açmaktadır.
Bu gibi durumların yani pres makinelerine fiziksel zararını önlemek için presler de koruma amaçlı pres emniyet sigortaları kullanılmaktadır. Pres emniyet sigortaları yapılarına göre mekanik sigorta ve hidrolik sigorta olarak iki farkı yapıda bulunmaktadırlar. C tipi eksantrik presler ve H tipi presler de mekanik sigorta yada hidrolik sigorta lar kullanılmaktadır. Yani pres çeşitleri ve özellikleri farketmeksizin bütün eksantrik preslerde kullanılmaktadırlar.

eksantrik pres hidrolik emniyet sigortası
Bazı preslerde ise pres emniyet sigortası hiç yoktur. Pres üretici firma tarafından dikkate alınmamış ve bunun için özel bir üretim yapılmamıştır. Bu tip preslerin büyük bir çoğunluğu fiyat ve kalitesi düşük makinelerdir. Presler de olmaz olmaz denilecek bir özelliğin yer almaması pres makine fiyatının düşük tutulmasını amaçlamaktır. Bu anlayış tabiki de kalitenin de iyi olamadığını göstermektedir. Mekasis Otomasyon Pres ve Makine Çözümleri olarak bu tip preslerin kalitesi düşük olacağından sürekli üretim yapan firmalar için kesinlikle önermiyoruz.

eksantrik pres mekanik emniyet sigortası
Pres alt noktada vuruşu yaparken nominal değerlerin üzerinde bir kuvvet ortaya çıkmaktadır. Bu kuvvet sonucunda pres alt ölü noktayı geçemeceğinden kilitlenme meydana geleceğini anlatmıştık. Bu kuvvet kimi zaman mekanik yada hidrolik emniyet sigortası olmadığında pres gövdesine yada kalıba zarar da verebilmektedir. Pres alt noktayı geçmek için belirli bir boşluğa ihtiyaç duymaktadır. Boşluğun oluşması için her iki pres emniyet sigortasında uygulamalar farklıdır. Hidrolik emniyet sigortalarında çok basittir, hidrolik üniteye bağlı bir butona basarak (üretici firma tarafından koyulmuştur) sigortamızı boşaltmış oluruz. Mekanik sigortalarda ise sigorta tam kapama gerçekleşmiş ise pres üst ölü noktaya çıkabilecektir. Eğer ki sigorta patlamayıp sıkışma olursa kilitli bir vaziyette kalacaktır. Bu gibi durumlarda pres üzerinde bazı uygulamalar yapmak gerekecektir. Başlıca; ana motorun ters çalıştırılması, kalıbın kriko yardımıyla çıkarılması, kalıp stoperlerinin kesilmesi, h tipi preslerde ana tij millerinin ısıtılması vb. işlemler gerekecektir.
Pres emniyet sigortalarının önemi yukarıda vurgulamış bulunmaktayız. Eksantrik pres emniyet sigortalarının ayarları, ölçüleri, çalışma prensipleri, avantajları, dezavantajları, özellikleri, hesaplanması gibi bir çok işlevleri ve çeşitlerine göre mekanik sigorta ve hidrolik sigortalar sistemler hakkında çok yakın zamanda yeni yazılarımızı yayınlayacağız.